فیلمهای فانتزی زیادی را از «پارک ژوراسیک» گرفته تا «بازیکن شماره ۱ آماده» میشناسیم که گرچه به شدت مورد استقبال تماشاگران قرار گرفتهاند، اما به منابع خود وفادار نبودهاند.
طی سالیان دراز، طرفداران کتابهای فانتزی دریافتهاند که اقتباسهای سینمایی، عینا همان داستانی که در کتاب روایت شده را به تصویر نمیکشند. البته غالبا برای اینکه بتوان داستان را در چند سکانس خلاصه کرد یا آن را در قالب یک سریال روایت کرد، اعمال چنین تغییراتی لازم است. در مواقع دیگر هم فیلمنامهنویسان تصمیم میگیرند از یک کتاب صرفا به عنوان منبع الهام خود استفاده کنند، بنابراین تغییرات زیادی در آن به وجود میآورند. همین موضوع باعث میشود فیلمی که با الهام از کتاب ساخته شده شباهت چندانی به آن نداشته باشد و طرفداران کتاب را خشمگین کند.
۱. پارک ژوراسیک (Jurassic Park)
- کارگردان: استیون اسپیلبرگ
- بازیگران: لورا درن، سم نیل، مارتین فررو
- تاریخ انتشار: ۱۹۹۳
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۱ از ۱۰۰
«پارک ژوراسیک» که در سال ۱۹۹۳ اکران شد، راه را برای تولید یک فرنچایز دوست داشتنی و محبوب هموار کرد که بعدها با «دنیای ژوراسیک: سلطه» برای همیشه به پایان رسید. این فیلم در حال حاضر آنقدر محبوب شده که ممکن است بسیاری از طرفدارانش حتی ندانند که اولین فیلم بر اساس رمانی به همین نام محصول سال ۱۹۹۰ نوشتهی مایکل کرایتون ساخته شد.
هر چند برخی از کاربران ردیت که کتاب را خواندهاند عقیده دارند که داستان کتاب و فیلم کاملا متفاوت از هم هستند. آنها با توضیح اینکه ما در فیلم شاهد حضور یک قهرمان دلسوز هستیم گفتند در کتاب، هاموند یک شرور مزدور است. بهعلاوه در کتاب، شخصیتها یکی پس از دیگری میمیرند و همین امر باعث میشود داستان خیلی زود به پایان برسد.
۲. چگونه اژدهای خود را تربیت کنیم (How To Train Your Dragon)
- کارگردان: کریس سندرز
- بازیگران: جی باروشل، جرارد باتلر، جونا هیل
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۹ از ۱۰۰
اگر بخواهیم فیلم محبوب «چگونه اژدهای خود را تربیت کنیم» را با کتابی که از آن اقتباس شده مقایسه کنیم هیچ شباهتی پیدا نخواهیم کرد و همین امر باعث شده بسیاری از مخاطبان به شک و تردید بیفتند که آیا واقعا داستانهای این فیلم و کتاب یکی هستند یا نه.
در کتاب، اصلا به این موضوع اشاره نشده که وایکینگها در حال جنگ با اژدهایان هستند. در عوض، مردم برک باید اژدهایی بالغ را تربیت کنند یا اینکه مجازات خواهند شد. چیزی که هیکاپ را خاص میکرد این بود که او میتوانست به زبان اژدها صحبت کند و به همین دلیل با اژدهای خود، بیدندان که بسیار کوچک بود و بر شانهی پسر سوار میشد، رابطهی منحصربهفردی را برقرار کرد.
۳. بلید رانر (Blade Runner)
- کارگردان: ریدلی اسکات
- بازیگران: هریسون فورد، شان یانگ، داریل هانا
- تاریخ انتشار: ۱۹۸۲
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۷ از ۱۰۰
هریسون فورد توانست شخصیت ریک دکارد را در فیلم «بلید رانر» محصول سال ۱۹۸۲ به یک شخصیت منحصربهفرد و استثنایی تبدیل کند. هر چند که این فیلم هم تا به امروز توانسته فوقالعاده موفق باشد و به یک فیلم کلاسیک تمام عیار تبدیل شود. در واقع موفقیت فیلم تا حدی است که مخاطبان تصمیم گرفتند آن را با رمانی که فیلم از آن اقتباس شده تحت عنوان آیا آدم مصنوعیها خواب گوسفند برقی میبینند اثر فیلیپ کی دیک مقایسه کنند.
در کل طرفداران فیلم دریافتند که کتاب به شدت گیج کننده است و در صفحات آن هیچ اشارهای به بلید رانر و رپلیکنتها نشده است و در عوض، آنها شکارچیان جایزه بگیر و اندروید نامیده میشوند. یکی از کاربران ردیت میگوید شکارچیان و اندرویدهای کتاب به شدت با نسخهی فیلم متفاوت بودند و داستان هم خیلی مبهم و کوتاه شده بود.
۴. گرد ستاره (Stardust)
- کارگردان: متیو وان
- بازیگران: کلر دینز، چارلی کاکس، میشل فایفر
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۷
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۷۷ از ۱۰۰
فیلم «گرد ستاره» محصول سال ۲۰۰۷ یک فیلم افسانهای جذاب بود که بر اساس رمانی از نویسندهی مشهور ژانر تخیلی، نیل گیمن ساخته شد. این فیلم رمانتیک که فضایی کاملا جادویی داشت توانست داستانی بینظیر را در خود جای دهد. هر چند گویا این داستان چندان به داستان کتاب شباهتی نداشت.
یکی از کاربران ردیت به این موضوع اشاره کرده که داستان کتاب یک افسانهی تلخ و شیرین است، درحالیکه فیلم، ماجرایی سرگرم کننده را روایت میکند بنابراین نمیتوان گفت که هر دو داستان یکی هستند. حتی نام قهرمان از تریستران به تریستان تغییر یافته و در پایان داستان کتاب، ما میبینیم که این عاشقان به دلیل تفاوتهایشان از هم جدا میشوند اما هر کدام در سیارهای مجزا زندگی شادی را در پیش میگیرند.
۵. سرویس تحویل کیکی (Kiki’s Delivery Service)
- کارگردان: هایائو میازاکی
- بازیگران:-
- تاریخ انتشار: ۱۹۹۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: –
«سرویس تحویل کیکی» فیلمی است که باعث شد استودیوی گیبلی و هایائو میازاکی در بین طرفداران فیلم و سریال به شدت محبوب شوند. این یک داستان جذاب که بر دوران بلوغ تمرکز دارد به روایت داستانی مملو از جادو و ماجراجوییهای هیجان انگیز میپردازد. در حالی که رمان ژاپنی ایکو کادونو محصول سال ۱۹۸۵ از نظر مضمون به فیلم شباهت دارد، اما داستان فیلم سمت و سویی کاملا متفاوت را در پیش گرفته است.
در حالی که میازاکی از رمانها تنها به عنوان منبع الهامی برای ساخت فیلمهایش استفاده میکند، اما یکی از کاربران ردیت احساس میکند که او در رابطه با این فیلم چندان به منبع وفادار نبوده و آزادی عمل بسیار بیشتری داشته است. تضاد موجود در داستان، از دست دادن اعتماد به نفس و قدرتهای کیکی، چیزهایی بودند که اصلا در کتاب به آنها اشاره نشد و همین امر باعث شده که نتوان آنها را یک دانست.
۶. قلعه متحرک هاول (Howl’s Moving Castle)
- کارگردان: هایائو میازاکی
- بازیگران: چیکو بایشو، تاکویا کیمورا، اکیهیرو میوا
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۴
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۷ از ۱۰۰
یکی دیگر از شاهکارهای استودیوی گیبلی، «قلعه متحرک هاول» نام داشت که فیلمی جادویی و رمانتیک بود هر چند میشد چاشنی طنز را هم در جای جای آن مشاهده کرد. مانند بسیاری از فیلمهای میازاکی، این فیلم بر اساس رمانی ساخته شده که توسط نویسندهی انگلیسی دایانا وین جونز در سال ۱۹۸۶ به رشتهی تحریر در آمد. هر چند که چند دهه از اکران این فیلم گذشته اما بسیاری از طرفداران فیلم قبل از تماشای آن هرگز نام این رمان را نشنیده بودند و به همین دلیل برخی از کاربران ردیت تصمیم گرفتند آن را مطالعه کنند.
اما بعد از انجام این کار دریافتند که کتاب به شدت با فیلم متفاوت است. در رمان، سوفی متوجه میشود که یک جادوگر است و شرور اصلی، شیطان آتش نام دارد. بهعلاوه سوفی در کتاب، همراه با هاول به دنیای ما میآید و با ماشینهای برقی و بازیهای رایانهای آشنا میشود هر چند که ما در فیلم «دنیای متحرک هاول» شاهد چنین موضوعاتی نبودیم.
۷. کورالاین (Coraline)
- کارگردان: هنری سیلک
- بازیگران: داکوتا فانینگ، تری هچر، جنیفر ساندرز
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۹
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۷ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۰ از ۱۰۰
بسیاری از کاربران ردیت در پاسخ به این سوال که کدام فیلم اقتباسی به هیچ وجه شبیه منبعش نیست نام «کورالاین» را بر زبان آوردند. رمانی با همین نام که توسط گیمن نوشته شده بود، داستانی فوقالعاده تاریک و فانتزی داشت که کارگردانی همچون هنری سیلک میتوانست آن را به فیلمی عالی تبدیل کند هر چند او تصمیم گرفت تغییرات زیادی در داستان به وجود آورد. داستان گیمن بسیار کوتاهتر و سادهتر بود.
در این داستان، کورالین یک دختر باهوش و مودب است که هرگز به دنیای موازی پا نمیگذارد به همین دلیل جذابیتهای داستان بسیار کمتر از فیلم هستند. او خیلی زود اعتمادش را به بلدام یا مادر دیگرش از دست میدهد و تصمیم میگیرد که هر طور شده او را نابود کند.
۸. بازی اندر (Ender’s Game)
- کارگردان: گوین هود
- بازیگران: هریسون فورد، بن کینگزلی، وایولا دیویس
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۳
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۶۲ از ۱۰۰
سالها قرار بود فیلمی با اقتباس از رمان بازی اندر محصول سال ۱۹۸۵ که توسط اورسن اسکات کارت نوشته شده بود ساخته شود، هر چند سرانجام در سال ۲۰۱۳ این اتفاق افتاد. این پروژه پروژهای چالش برانگیز بود زیرا بیشتر داستان رمان به صحبتهای این قهرمان با خودش اختصاص داشتکه قطعا نمیشد آنها را در فیلم گنجاند. بنابراین داستان باید سادهتر میشد و همین امر باعث شد که فیلم سینمایی «بازی اندر» کاملا متفاوت از داستان کتاب باشد.
در فیلم، اندر بسیار بالغتر از کتاب بود، در واقع در کتاب او فقط شش سال دارد به علاوه بخشهایی که در آن بچههای دیگر میمیرند یا توسط آکادمی تغییر پیدا میکنند، حذف شده و در کل فیلم داستانی کاملا متفاوت را تعریف میکند.
۹. بازیکن شماره ۱ آماده (Ready Player One)
- کارگردان: استیون اسپیلبرگ
- بازیگران: تای شرایدن، اولیویا کوک، بن مندلسون
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۸
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۱ از ۱۰۰
پس از اینکه رمان «بازیکن شماره ۱ آماده» اثر ارنست کلین منتشر شد، بسیاری از طرفداران کتاب دوست داشتند که این داستان به یک فیلم منحصربهفرد تبدل شود. ترکیب فرهنگ پاپ دههی ۸۰، شخصیتهای پرطرفدار و داستانی معمایی و در عین حال هیجانانگیز میتوانست به یک فیلم عالی تبدیل شود. با این حال، کاربران ردیت متوجه شدند که نه تنها بسیاری از بخشهای کتاب در فیلم گنجانده نشده بلکه فیلم قلب داستان را هم نادیده گرفته است.
بهعلاوه، تمام پازلهایی که قهرمان داستان، وید واتس باید حلشان میکرد، کاملا تغییر کرده بودند. در این کتاب، اوگدن مورو هرگز کتاب دار نبود. بلکه مرد مهربانی بود که جاسوسی میکرد و آرت تری میس یک زن بدجنس بود که برخلاف کاراکترش در فیلم هرگز از کسی کمک نمیخواست. علاوهبراین، وید هرگز آرت تری میس را از نزدیک نمیبیند تا زمانی که در مسابقه برنده میشود. یعنی درست قبل از اینکه داستان کتاب به پایان برسد.
۱۰. سهگانه هابیت (The Hobbit Trilogy)
- کارگردان: پیتر جکسون
- بازیگران: ایان مک کلن، مارتین فریمن، ریچارد ارمیتاژ
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۲
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۶۴ از ۱۰۰
به عنوان پیش درآمدی برای مجموعهی ارباب حلقهها، فرنچایز «هابیت» پس از موفقیت سه گانه قبلی پیتر جکسون که به روایت داستانی در سرزمین میانه پرداخته بود، توانست به موفقیت بینظیری دست پیدا کند. با این حال، اگر بخواهیم رمان تالکین محصول سال ۱۹۳۷ را با مجموعهی ارباب حلقهها و هابیتها مقایسه کنیم باید بگوییم که این کتاب هم از لحاظ وسعت و هم داستان با این مجموعه فیلمها متفاوت است.
با همهی اینها جکسون تصمیم گرفت این کتاب را به سه فیلم تبدیل کند و توانست موفق شود. البته جزئیات داستان تا حد زیاد تغییر کردند که به نظر بسیاری از کاربران ردیت این کار زیاده روی بود و اصلا نیاز نبود چنین حجمی از تغییرات اعمال شود. این کتاب هرگز شخصیتهایی مانند لگولاس یا تائوریل را در خود جای نداده بود، چه رسد به اینکه آنها در یک مثلث عشقی گرفتار شوند. علاوهبراین، آزوگ نقشی جزئی در داستان کتاب داشت، اما در فیلمها به شرور اصلی داستان تبدیل شده بود.
منبع: screenrant