اختلال شخصیت مرزی را بیشتر بشناسید

اختلال شخصیت مرزی را بیشتر بشناسید
اختلال شخصیت مرزی را بیشتر بشناسید

افرادی که به اختلال شخصیت مرزی مبتلا هستند در بروز واکنش و احساسات خود بسیار شدید عمل می‌کنند که این حالت در سایرین دیده نمی‌شود. شما درباره این اختلال چه می دانید؟ آیا فکر می کنید به این اختلال دچار هستید یا کسی از اطرافیان شما به آن مبتلاست؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا اختلال شخصیت مرزی بیشتر آشنا شوید.


برای مطالعه بیشتر: با این راهکارها رئیس خشم خود باشید!


دلایل بروز اختلال شخصیت مرزی چیست؟

به نظر بسیاری از روانشناسان عواملی مانند ژنتیک و مغز و دلایل اکتسابی و تجارب دوران کودکی را در بروز چنین اختلالی موثر می‌دانند. ولی تجارب اولیه کودک به ویژه سه سال اول خیلی مهم هستند. از دلایل اصلی و شرایطی که می‌تواند زمینه ساز چنین بیماری شود می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • عدم ثبات مادر به دلایل مختلف
  • طرد کودک
  • عدم وجود دلبستگی امن در دوران کودکی
  • درگیری بین والدین
  • تنبیه کودک
  • بی‌توجهی به احساسات کودک
  • والدین ناسازگار و گرفتار
  • طلاق والدین

این محتوای مفید را هم دنبال کنید: تحقیر کودکان، یک جنایت خاموش


علائم اختلال شخصیت مرزی

تغییرْ درست در همان‌‌جاهایی که انتظار ثبات داریم، عنصر اصلی شخصیت مرزی است. شخصیت‌های مرزی مجموعه‌ای از ویژگی‌های بادوام دارند:

ترس از رها شدن

افراد مبتلا به BPD اغلب از رها شدن یا تنها ماندن وحشت دارند. حتی مساله‌ی بی اهمیتی مانند دیر رسیدن یکی از عزیزان فرد از کار به خانه و یا رفتن عزیزی به مسافرت، ممکن است ترس شدید در این اشخاص ایجاد کند. این مساله می تواند منجر به تلاش‌های دیوانه وار برای نزدیک نگه داشتن اطرافیان در این فرد شود.

اختلال شخصیت مرزی

او ممکن است التماس کند ، طرف مقابل را دنبال کند، دعوا کند، حرکات شخص مورد علاقه خود را پیگیری کند ، و یا حتی از نظر جسمی مانع از رفتن او شود. متأسفانه، این رفتار نتیجه معکوس دارد – دیگران را از فرد بیمار دور می کند.

از دست ندهید
مزایا و ترفندهای بازی پازل؛ سرگرمی برای سلامت ذهن و کاهش استرس

اختلال شخصیت مرزی و روابط ناپایدار

افراد مبتلا به BPD تمایل دارند روابطی آتشین و کوتاه مدت داشته باشند. این افراد ممکن است به سرعت عاشق شوند، با این باور که هر فرد جدید که وارد زندگی اش می شود کسی است که باعث می شود او احساس سلامتی کند، و البته بعد به سرعت ناامید می شود. روابط او بدون داشتن هیچ حد وسطی یا عالی هستند و یا وحشتناک به نظر می رسند. عزیزان، دوستان یا اعضای خانواده چنین فردی ممکن است احساس کنند که در نتیجه تغییرات سریع نظرات او نسبت به آنها (از ایده آل به بی ارزش و سپس به عصبانیت و حتی نفرت) دچار آسیب عاطفی می شوند.


درباره ی نشانه های افسردگی چه می دانید؟


تصویر شخصی نامشخص یا ناپایدار

فرد مبتلا به BPD، احساسش نسبت به خود معمولاً ناپایدار است. ممکن است گاهی احساس خوبی نسبت به خود داشته باشد، اما در مواقعی دیگر از خود متنفر شود، یا حتی خود را شیطانی بداند. این اشخاص احتمالاً تصویر روشنی در مورد اینکه کی هستند و آنچه در زندگی می خواهند ندارند. در نتیجه ، ممکن است مرتباً شغل ، دوستان ، عشاق ، دین ، ارزشها ، اهداف یا حتی هویت جنسی خود را تغییر دهند.

رفتارهای تکانشی و خود تخریبگر

شخص مبتلا به BPD ممکن است رفتارهای پرخطر و احساس برانگیز از خود بروز دهد، به خصوص وقتی ناراحت است. فرد بیمار ممکن است به طرز ناگهانی هزینه هایی بکند که توانایی مالی باز پرداخت آن را ندارد.

اختلال شخصیت مرزی

ممکن است زیاد غذا بخورد ، بی پروا رانندگی کند. از مغازه دزدی کند. رابطه جنسی پرخطر داشته باشد یا در مصرف مواد مخدر یا الکل زیاده روی کند. این رفتار‌های پرخطر ممکن است به او کمک کند تا در لحظه احساس بهتری داشته باشد، اما در طولانی مدت به او و اطرافیانش آسیب می رساند.

از دست ندهید
۱۵ عیدی لوکس برای هدیه به اهل فرهنگ و هنر که کالای دیجیتال نیستند

خودآزاری در اختلال شخصیت مرزی

خودکشی و خودزنی عمدی در افراد مبتلا به BPD شایع است. رفتارهای خود آسیبی شامل فکر کردن در مورد خودکشی، انجام کارهای آسیب زننده یا واقعا اقدام به خودکشی است. خودآزاری شامل همه تلاشهای دیگر برای آسیب رساندن به خود بدون قصد خودکشی است. اشکال رایج خودآزاری شامل بریدن و سوزاندن می شود.


بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: درباره ی کوچینگ عملکرد چه می دانید؟


نوسانات شدید عاطفی

نوسانات احساسات و حالات ناپایدارعاطفی در BPD شایع است. فرد مبتلا ممکن است یک لحظه احساس خوشبختی کند و لحظه دیگر کاملا ناامید باشد.

اختلال شخصیت مرزی

چیزهای کوچکی که دیگران به سادگی از آن می گذرند می تواند فرد را به یک بحران احساسی دچار کند. با اینکه این نوسانات خلقی شدید است، اما اکثر مواقع زودگذرند (برخلاف نوسانات عاطفی افسردگی یا اختلال دو قطبی). معمولاً فقط چند دقیقه یا چند ساعت طول می کشد.

اختلال شخصیت مرزی همراه با احساس پوچی مداوم

افراد مبتلا به BPD غالباً در مورد احساس پوچی صحبت می کنند، گویی که در آنها خلایی وجود دارد. چنین افرادی ممکن است در نهایت احساس کنند که انگار “هیچ” اند یا “هیچ کس” نیستند. این احساس ناخوشایند است، بنابراین ممکن است شخص بیمار سعی کند خلا درونی خود را با چیزهایی مانند مواد، غذا یا رابطه جنسی، پر کند. اما هیچ چیز به چنین فردی واقعاً احساس رضایت نخواهد داد.

عصبانیت و از کوره دررفتن

شخص مبتلا به BPD ممکن است با عصبانیت شدید و تغییر خلق برهه‌ای روبرو شود. در این افراد گویی فیوزی وجود دارد که در صورت پریدن آن – ممکن است فرد به یکباره فریاد بزند، چیزهایی را پرتاب کند، یا کاملاً خشمگین شود. در چنین مواردی فرد ممکن است در کنترل خود مشکل داشته باشد. لازم به ذکر است که این عصبانیت همیشه نسبت به دیگران نیست. فرد بیمار ممکن است خیلی وقتها را صرف احساس عصبانیت از خود کند.

از دست ندهید
افسردگی فصلی چیست؟ علائم و نشانه های آن

احساس تردید یا عدم ارتباط با واقعیت

افراد مبتلا به BPD اغلب با پارانویا یا احساس شک و تردید در مورد انگیزه های دیگران دست و پنجه نرم می کنند. در شرایط استرس، حتی ممکن است ارتباط خود را با واقعیت از دست بدهند ( تجربه ای که به عنوان تجزیه شناخته می شود). ممکن است احساس کنند درون مه هستند، یا از خود فاصله گرفته و یا انگار بیرون از بدن خود هستند.


شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: بهترین میان وعده ها برای ورزشکاران


اختلالاتی که می‌تواند همزمان با اختلال شخصیت مرزی رخ دهد

اختلال شخصیت مرزی بندرت به تنهایی تشخیص داده می شود. اختلالات رایج مشترک شامل موارد زیر است:

  • افسردگی یا اختلال دو قطبی
  • سوء مصرف مواد
  • اختلالات مربوط به خوردن
  • اختلالات اضطرابی

جهت آگاهی: با حس مالکیت در کودکان چگونه برخورد کنیم؟


سخن پایانی

در این مقاله درباره اختلال شخصیت مرزی و علائم آن خواندیم. درمان اختلال شخصیت مرزی نیاز به مهارت کافی دارد، بنابراین بهتر است حتما به روان‌شناسی مراجعه کنید که مطمئنید کارش را بلد است. روان‌درمانی درست، می‌تواند به شخصیت‌های مرزی کمک کند از باورها و هیجانات خودشان آگاهی بیشتری پیدا کنند و درنتیجه کنترل‌شان بر آنها بیشتر شود. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید