افسردگی این روزها به جزئی از زندگی مدرن تبدیل شده است. از آنجاییکه این بیماری پیچیده است و روی بسیاری از سیستمهای بدن تاثیر میگذارد، علائم زیادی به دنبال دارد که میزان آن از فردی به فرد دیگر متغیر است. شما دقیقا می دانید افسردگی چیست؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات جامعی درباره این بیماری روحی بدست آورید.
افسردگی چیست؟
غمگین بودن طولانی مدت، بیعلاقهگی به اموری که قبلاً دوستشان داشتیم، کاهش تمرکز، خستگی بیش از حد و حالتهایی از این دست، میتوانند نشانههای افسردگی باشند. این بیماری، احساسات و افکار و رفتار ما را عوض میکند. این بیماری میتواند با مشکلات هیجانی و جسمی همراه باشد.
اختلال افسردگی یک ضعف نیست که با چند روز مراقبت برطرف شود بلکه پیگیری و درمان طولانی مدت، مراقبت و پایش مداوم میخواهد. اما نگران نباشید؛ همه ما میتوانیم افسردگی را شکست دهیم. هر چهقدر زودتر به داد این بیماری برسیم، راحتتر میتوانیم آن را درمان کنیم و زمان بیشتری را از زندگی لذت میبریم. اولین قدم برای درمان افسردگی و جلوگیری از نوع شدید آن، شناخت علائم این بیماری است.
بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: با این راهکارها رئیس خشم خود باشید
دلایل افسردگی
افسردگی، شرایط زندگی خوب و بد سرش نمیشود و همه ما ممکن است در هر شرایطی افسرده شویم. مهمترین عوامل این بیماری را میتوانیم این طور بگوییم:
تغییر مواد شیمیایی در مغز: مواد خاصی در مغز روی خلق و خوی انسان تأثیر میگذارند.
بههمخوردن تعادل این مواد شیمیایی در مغز از مهمترین دلایل افسردگی است.
ژنتیک: در برخی موارد، اختلالات خُلقی و افکار خودکشیگرایانه ممکن است زمینهی ژنتیکی داشته باشند، اما ژنتیک فقط یکی از عوامل افزایشدهندهی خطر ابتلا به افسردگی است. ۱۰۰درصدِ ژنهای دوقلوهای همسان با یکدیگر تشابه دارند، در حالیکه فقط ۳۰درصد احتمال میرود هر دو نفرشان به این بیماری مبتلا شوند. علائم افسردگی در افرادی که زمینهی ژنتیکی دارند، معمولا در سنین پایینتر ظاهر میشود. ناگفته نماند که علاوه بر عامل ژنتیک، عوامل دیگری نیز مانند شرایط و اتفاقات زندگی در ابتلای این افراد به افسردگی مؤثر هستند.
شخصیت: کسانی که اعتماد به نفس پایینی دارند، کسانی که نمیدانند چطور استرس را مدیریت کنند یا افرادی که کلاً بدبین هستند بیشتر در معرض این بیماری هستند.
عوامل محیطی: احتمال ابتلا به افسردگی در کسانی بیشتر است که در معرض خشونت، تبعیض، سوءاستفاده یا فقر هستند.
تروما: تجربهی تروما یا ضربهی روحی در سنین پایین میتواند منجر به تغییرات درازمدت در نوع واکنش مغز نسبت به ترس و استرس شود.
به دلیل این تغییرات مغزی، احتمال بروز افسردگی در افرادی که سابقهی ترومای دوران کودکی دارند، بیشتر است.
شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: بهترین میان وعده ها برای ورزشکاران
هر احساس پوچی و درماندگی را دال بر افسردگی بگیریم؟
یکی از علائم و نشانه های این بیماری افزایش افکار منفی در فرد است. این افکار منفی ممکن است تا جایی پیش رود که شناخت فرد را مختل سازد و روحیه او را به شدت تضعیف کند. به این ترتیب نه تنها از چیزی لذت نمیبرید، بلکه مدام فکر میکنید نمیتوانید کاری را درست انجام دهید.
کم کم به این باور میرسید که قرار است همیشه همین طور باقی بمانید. شرایط در نظر شما همیشه پایان بدی دارد و این زندان ذهنی که برای خودتان ایجاد کردهاید هیچ راه فراری ندارد. اما افکار شما حقیقی نیستند و میتوان افکار پریشان را نیز هنگام افسردگی از طریق روان درمانی تغییر داد.
نشانه ها و علائم افسردگی
افسردگی علائم بسیار زیادی دارد و از هر فرد تا فرد دیگر نشانه های آن متفاوت است.
در ادامه تعدادی از بارزترین و شایع ترین علائم را بررسی می کنیم:
تغییرات خواب
بسیاری از مبتلایان به افسردگی با تغییرات الگوی خواب مواجه میشوند. تغییر الگوی خواب گاهی به شکل بی خوابی و گاهی به شکل خواب زیاد و بیشتر از حد معمول بروز میکند. صبح خیلی زود بیدار شدن از جمله علائم شایع در افسردگیهای حاد است.
عدم تمرکز
برخی مبتلایان به افسردگی حاد قادر به تمرکز نیستند (عدم تمرکز). گاهی این افراد در روزنامه خواندن یا دنبال کردن ماجراهای سریال های تلویزیونی نیز دچار مشکل میشوند و تصمیم گیری، حتی تصمیمات پیشپاافتاده، برایشان دشوار میشود.
کمبود انرژی
مبتلایان به این بیماری معمولا احساس خستگی شدید میکنند، در فکر کردن کُند میشوند و قادر به انجام فعالیتهای عادی روزمره نیستند.
بیعلاقگی
مبتلایان به افسردگی ممکن است علاقهی خود را به انجام فعالیتهای عادی روزمره از دست بدهند یا ظرفیت تجربهی خوشی و لذت را نداشته باشند. این افراد حتی احتمال دارد به بی اشتهایی یا عدم تمایلات جنسی دچار شوند.
کمبود اعتمادبهنفس ناشی از افسردگی
یکی از علائم افسردگی، کمبود اعتماد به نفس است. مبتلایان به این بیماری مدام در فکر کاستیها و ناکامیهایشان هستند و احساس گناه و درماندگی شدید میکنند. افکاری مانند «من یه بازندهام.» یا «دنیا جای خیلی ترسناکیه.» بر ذهن این افراد چیره میشود.
تغییرات اشتها
گاهی مبتلایان به این بیماری در قالب مکانیسم مقابله، به کمخوری یا پرخوری روی میآورند.
این تغییر اشتها میتواند منجر به کاهش وزن یا افزایش وزن شدید شود.
ناامیدی
افسردگی موجب میشود فرد احساس کند دیگر هیچ اتفاق خوشایندی در راه نیست. معمولا به دنبال این منفی نگری، افکار خودکشیگرایانه بروز میکنند که باید بسیار جدی گرفته شوند.
تغییرات حرکتی
برخی مبتلایان به افسردگی به لحاظ قوای جسمی تحلیل میروند یا دچار بیقراری حرکتی میشوند، مثلا ممکن است صبح خیلی زود بیدار شوند و ساعتها در اتاق قدم بزنند.
دردهای جسمی
عدهای از مبتلایان به این بیماری به جای اینکه از احساسات اندوهبار خود حرف بزنند، مدام از سردرد یا مشکلات معده شکایت میکنند.
برای مطالعه بیشتر: بادام زمینی خوشمزه و خواص آن
درمان افسردگی
افسردگی بیماری مخربی است که معمولا به درمان جواب میدهد، فقط کافی است با مراجعه به مراکز درمانی نسبت به پیگیری بیماری خود کوشا باشید.
- دارودرمانی: داروهای ضدافسردگی، تثبیتکنندههای خُلقی و داروهای آنتیسایکوتیک (ضد روان پریشی)
- روان درمانی: رفتار درمانی شناختی (CBT)، درمان خانوادهمحور و درمان بینفردی
- درمان تحریک مغزی: درمان الکتروشوک (ECT) و تحریک مغناطیسی جمجمهای تکرارشونده (RTMS)
- نور درمانی: در این روش، فرد با استفاده از یک جعبهی نور در معرض طیف کامل نور قرار میگیرد تا میزان ترشح هورمون ملاتونین تنظیم شود.
- ورزش
- درمانهای جایگزین: طب سوزنی، مراقبه و تغذیهدرمانی
- استراتژیهای خود مدیریتی
- رویکردهای ذهن/جسم/روح: مدیتیشن، ایمان و دعا
سخن پایانی
در این محتوا درباره افسردگی و نشانه و دلایل آن سخن گفتیم. فشارهای فراوان زندگی امروزی می تواند هر کسی را در معرض ابتلا به این بیماری خاموش قرار دهد. بهتر است همیشه نسبت به حال خود و اطرافیانمان دقیق باشیم و با دیدن اولین نشانه های افسردگی به پزشک مراجعه کینم. درمان در نخستین مراحل بسیار ساده تر و کوتاه تر پیش خواهد رفت. ضمنا ورزش را برای پیشگیری و درمان افسردگی فراموش نکنید. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.