شاید برای شما هم پیش آمده باشد که در رویارویی با یک موقعیت هیجانی دچار واکنش فیزیولوژیکی شوید. باید بگوییم حمله پانیک می تواند بسیار ترسناک و ناخوشایند باشد ولی ابداً خطرناک نیست. شما درباره علت این حملات چه می دانید؟ آیا درباره ی درمان آن تا کنون به پزشک مراجعه کرده اید؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعات جامع تری در این زمینه بدست آورید.
بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: با حس مالکیت در کودکان چگونه برخورد کنیم؟
حمله پانیک چیست؟
بیماری یا حمله پانیک هجوم ناگهانی وحشت زیاد است که باعث بروز واکنشهای فیزیکی در بدن میشود. با این همه، این نوع حملات معمولاً خطر جدی به حساب نیامده و علت مشخصی هم ندارند. این نوع حملات میتوانند بسیار ترسناک بوده و فرد احساس میکند که کنترل خود را از دست داده، دچار حملهی قلبی شده و یا حتی دارد میمیرد.
حمله پانیک ناتوانکننده بوده و منجر به بیحرکتی فرد خواهد شد. در هنگام حمله، ضربان قلب سریع و محکم خواهد شد، فرد قادر به تنفس نیست و احساس میکند دارد میمیرد یا دیوانه میشود.
حمله پانیک غالباً ناگهانی، بدون هشدار قبلی و بعضی اوقات حتی بدون وجود عاملی تحریککننده رخ میدهد.حتی ممکن است فرد در هنگام خواب و استراحت دچار وحشتزدگی شود.
بسیاری از مردم یک یا دو حمله پانیک را در طول زندگی تجربه میکنند و بعد از آن و زمانی که شرایط استرسزا رفع شد، مشکل آنها به خودی خود برطرف میشود. اما اگر حملات ادامهدار، غیر منتظره و طولانی باشد، احتمالاً شخص به اختلال پانیک (panic disorder) مبتلا شده است.
حملات پانیک به خودی خود کشنده نیستند؛ ولی میتوانند ترسناک بوده و کیفیت زندگی را تحت تاثیر خود قرار دهند. از طرفی درمان اختلال پانیک بسیار کارگشا خواهد بود.
خواندن این محتوای مفید را از دست ندهید: اختلال شخصیت مرزی را بیشتر بشناسید
علت ابتلا به حمله پانیک
اختلال هراس یک مبنای ارثی دارد و به نظر میرسد مبتلایان، مغزِ حساستر با پاسخدهی شدیدتر بهارث بردهاند. البته عوامل محیطی هم در بروز اختلال پانیک بیتأثیر نیستند. بسیاری از افراد نخستین حملهی هراس را پس از یک واقعه تنشزا در زندگی تجربه کردهاند مثلاً پس از طلاق یا مرگ یکی از خویشاوندان درجه یک. همچنین به نظر میرسد استرس شدید در دوران کودکی احتمال بروز اختلال هراس را در افراد بیشتر میکند.
بطور کلی فاکتورهای زیر ممکن است در بروز آن نقش داشته باشند:
- ژنتیک
- استرس زیاد
- تمایل زیاد به احساسات منفی و حساسیت زیاد در برابر موقعیتها و رویدادهای استرسزا
- تغییراتی در عملکرد برخی قسمتهای مغز
درباره ی کوچینگ عملکرد چه می دانید؟
علائم بیماری حمله اتک
ترس و وحشتی که فرد به هنگام حمله پانیک احساس میکند میتواند علائم زیر را داشته باشد:
- تپش قلب
- حالت تهوع
- انقباض شکم
- احساس ضعف یا سرگیجه
- سوزن سوزن شدن یا بی حسی دست و انگشتان
- احساس وحشت یا عذاب از مرگ ناگهانی
- تعریق (گر گرفتگی)
- داشتن لرز
- سردرد ناگهانی
- سرگیجه
- درد در قفسه سینه
- مشکلات تنفسی (تنگی نفس)
- از دست دادن کنترل
پانیک اتک یا حملات هراس مختصر بوده و کمتر از 10 دقیقه به طول میانجامد اگرچه ممکن است برخی از علائم برای مدت زمان طولانیتری باقی بمانند. افرادی که یک بار دچار پانیک شدهاند در معرض خطرات بیشتری برای حملهها و وحشتهای بعدی نسبت به افرادی که تاکنون پانیک اتک را تجربه نکردهاند، قرار دارند. از آنجایی که میدانیم علائم پانیک چیست، باید گفت افراد مبتلا به بیماری پانیک بسیار مضطرب و نگران به نظر میرسند چرا که قادر به پیش بینی زمان حمله بعدی نیستند.
برای مطالعه بیشتر: با این راهکارها رئیس خشم خود باشید!
درمان بیماری حمله پانیک
در نتیجه سالها تحقیق، انواع مختلفی از درمانها برای کمک به افرادی که از پانیک اتک رنج میبرند کشف شدهاند که به آنها کمک میکند تا یاد بگیرند که چگونه علائم را کنترل کنند. این شامل چندین درمان پزشکی مؤثر و اشکال خاص روان درمانی است. از لحاظ دارویی، شمار خاصی از مهارکننده باز جذب سروتونین (SSRI)، مهارکنندههای انتخابی باز جذب سروتونین، نوراپی نفرین (SSNRI) و خانوادههای بنزودیازپین، داروهای مورد تأیید سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) برای درمان موثرتر این اختلال هستند.
نمونههایی از داروهای ضد اضطراب عبارتند از:
- فلوکستین (پروزاک)
- سرترالین (زولفت)
- پاروکستین (Paxil)
- اسیتالوپرام (Lexapro)
- سیتالوپرام (سلکسا)
- ورتیوکسستین (Brintellix)
اگرچه آلپرازولام (Xanax) اغلب برای درمان حملات پانیک استفاده میشود، اما مدت کوتاه عملکرد آن گاهی اوقات منجر به مصرف چندین باره آن در روز میشود. داروهایی از خانواده بتا بلاکرها مانند پروپرانولول گاهی برای درمان علائم جسمی مانند ضربان قلب همراه با حمله هراس استفاده میشود.
برخی از افرادی که از حملات شدید این بیماری رنج میبرند ممکن است از درمان با گاباپنتین (نورونتین) که در ابتدا برای درمان تشنج پیدا شده است، بهرهمند شوند یا از یک داروی عصبی مانند ریزپریدون (ریزپردال)، اولانزاپین (زیپرکسا)، کوئتیاپین (سرووکل)، آریپازول (Abilify) استفاده کنند.
شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: تحقیر کودکان، یک جنایت خاموش
چطور از حملههای پانیک پیشگیری کنیم؟
نمیتوان از اختلال هراس پیشگیری کرد اما در صورتی که اختلال هراس برایمان تشخیص داده شده با رعایت نکات زیر میتوانیم از حملات هراس پیشگیری کنیم:
- محدود کردن مصرف کافئین (قهوه، چای، نوشابه و ..)
- کاهش یا قطع مصرف نوشیدنیهای الکلی
- قطع مصرف مواد مخدر
اگر این موارد را رعایت کنیم و مراحل درمان را با پزشک متخصص بگذرانیم، این حملهها کمکم درمان و ناپدید میشوند. اما اگر آنها را جدی نگیریم و درمان را شروع نکنیم، ممکن است به مدت طولانی این حملات پانیک سراغ ما بیایند و ما را راحت نگذارند.
جهت آگاهی: نشانه های افسردگی را بشناسیم
سخن پایانی
در این مطلب درباره حمله پانیک خواندیم. نوجوانان و بزرگسالان جوانی که حملات پانیک دارند، اغلب دارای مشکلات سلامت روان دیگری نیز هستند. این افراد ممکن است در معرض خطر ابتلا به بیماریهای دیگر مانند اختلال وسواس، اضطراب، اختلالات خلقی، اختلالات پرخوری یا مصرف مواد نیز باشند. امید است این محتوا برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.